Καθεστώς Προστασίας Α’ Κατοικίας

Δικηγόρος Βορδώνη Χρυσούλα

Καθεστώς Προστασίας Α’ Κατοικίας

28/03/2018 Προστασία κατοικίας 0
nomos-katseli---dikigoros-vordoni-nikaia.gr

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ.

Η διαδικασία είναι ιδιαίτερη και θέλει σαφήνεια και σωστή ερμηνεία των προϋποθέσεων προκειμένου να μην απορριφθεί η αίτηση και χαθεί το δικαίωμα του δανειολήπτη για την προστασία της κύριας κατοικίας του.
Μέχρι την τροποποίηση του Ν. 4346/2015 οι προϋποθέσεις που έθετε ο νομοθέτης για την προστασία της κύριας κατοικίας ήταν οι εξής:

  1. Το ακίνητο να αποτελεί κύρια κατοικία,
  2. που να χρησιμεύει ως τέτοια στο παρόν ή ακόμα και στο μέλλον, και
  3. ο οφειλέτης που υπέβαλε αίτημα εξαίρεσής της επιβαλλόταν να πληρώνει ένα συγκεκριμένο ποσό ως αντάλλαγμα για τη διάσωση-εξαίρεση από την εκποίηση. Επί της ουσίας μετά την τροποποίηση του Νόμου και οι τρεις ως άνω προϋποθέσεις εξακολουθούν να υφίστανται. Ωστόσο η διαφοροποίηση έγκειται στο ότι μετά την αλλαγή του Νόμου τέθηκαν πλέον αυστηρότερα οικονομικά κριτήρια για να μπορεί ο οφειλέτης να αιτηθεί την προστασία, αφενός διότι μειώθηκε πλέον το όριο αξίας του ακινήτου που μπορεί να υπαχθεί στην προστασία (αναφορικά με την εμπορική αξία που τροποποιήθηκε και σήμερα είναι κατώτερη της αντικειμενικής), αφετέρου δε γιατί εισήχθησαν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη, και τέλος ετέθη ένα καινούριο κριτήριο που αφορά το χαρακτηρισμό του οφειλέτη ως συνεργάσιμου ή μη βάσει του Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών.

Ο οφειλέτης που επιθυμεί να προστατεύσει την κατοικία του από ενδεχόμενο πλειστηριασμό πρέπει να υποβάλει αίτηση στο Ειρηνοδικείο της κατοικίας του ζητώντας τη ρύθμιση των οφειλών του προς τους πιστωτές του και παράλληλα την εξαίρεση της πρώτης κατοικίας του από μια ενδεχόμενη μελλοντική ρευστοποίηση της περιουσίας του προς το σκοπό της εξυπηρέτησης των χρεών του.

Αυτό που πρέπει να τονιστεί και να γίνει κατανοητό σε εκείνους που ενδιαφέρονται να αιτηθούν την προστασία του ακινήτου τους είναι ότι τα νέα εκ του νόμου τιθέμενα εισοδηματικά κριτήρια είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων και όχι στατικά και προκαθορισμένα. Αντιθέτως, κρίνονται περιπτωσιολογικώς, αλληλεξαρτώμενα από τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης του εκάστοτε οφειλέτη και της οικογένειάς του.

Συνεπώς είναι αρκετά δύσκολο ο απλός πολίτης να εξακριβώσει μόνος του εάν και κατά πόσον πληροί τις προϋποθέσεις προστασίας, και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να απευθύνεται στους αρμόδιους προκειμένου να λάβει μία σαφή και εμπεριστατωμένη απάντηση αναφορικά με το αν δικαιούται ή όχι να προσφύγει στη δικαιοσύνη αιτούμενος την προστασία της κατοικίας του.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.